Elk biocide dat in België aangeboden en gebruikt wordt, moet gekend zijn bij het Antigifcentrum. De aanmelding gebeurt ten laatste 48 uur voor het product op de markt wordt aangeboden.
Jump menu
Welke producten moet ik aanmelden?
Het Antigifcentrum moet voldoende informatie hebben over alle ‘gevaarlijke mengsels’ die in België worden aangeboden en gebruikt. Dat is nodig om gebruikers bij ongevallen snel en correct te kunnen helpen. Ook biociden vallen onze deze regeling, overeenkomstig het koninklijk besluit van 21 april 2016. Het gaat zowel om producten die aan het grote publiek aangeboden worden als om producten voor professioneel gebruik.
Niet-ingedeelde mengsels moeten in principe niet aangemeld worden bij het Antigifcentrum, maar de overheid moedigt bedrijven aan om dat toch te doen.
Hoe meld ik een biocide aan?
Gevaarlijke producten/mengsels die op de Belgische markt worden gebracht, dienen te worden aangemeld bij het Belgische Antigifcentrum, onafhankelijk welke soort bedrijf deze op de markt brengt.
De notificatie kan worden ingediend via het PCN-portaal van ECHA, die ook de mogelijkheid biedt om voor verschillende landen van de Europese Unie tegelijk aan te melden, hiervoor dient u desbetreffend(e) land(en) aan te vinken. De modaliteiten vindt u hier.
Notificaties rechtstreeks aan het Belgische Antigifcentrum zijn evenwel mogelijk enkel voor de Belgische markt, voor gevaarlijke producten/mengsels die niet aangemeld worden via het PCN-portaal van ECHA. Informatie over deze procedure kan u verkrijgen bij het Antigifcentrum op het telefoonnummer 02/264.96.36
U kan voor één van de twee systemen kiezen om uw meldingen aan het Belgisch Antigifcentrum te doen. Het is niet nuttig om de twee systemen tegelijkertijd te gebruiken voor producten die op de Belgische markt worden gebracht.
In het geval dat u de notificaties doet in de 2 systemen tegelijk, zal u een dubbele vergoeding worden aangerekend. Het is verplicht op technisch vlak dat onze diensten de 2 notificaties komende van de 2 systemen dienen te behandelen als 2 aparte notificaties, en dus het systeem een dubbele vergoeding aanrekent.
UFI-identificatienummer
Het UFI-identificatienummer (unieke formule-identificatie) is een nieuw nummer dat sinds 1 januari 2021 op het etiket van gevaarlijke mengsels moet worden aangebracht voor nieuwe mengsels, en vanaf 2025 voor mengsels die al in de handel zijn. Het is uniek per mengsel/fabrikant en kan worden gegenereerd via de website van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA).
Dit nummer is nuttig voor de melding van gevaarlijke mengsels aan het Antigifcentrum. Wilt u het UFI-nummer aanbrengen op het etiket van mengsels die al voor 2021 in de handel waren, dan kunt u dat nu al doen. Breng het Antigifcentrum hiervan op de hoogte door het aangifteformulier in te vullen met de volgende informatie:
- verantwoordelijke die het product op de markt brengt
- productnaam
- UFI-code (slechts één UFI per regel van de Excel-tabel)
Het toevoegen van een UFI-nummer is gratis.
Hoeveel moet ik betalen?
Per biocide dat u aanmeldt bij het Antigifcentrum betaalt u een eenmalige vergoeding. De betaling moet gebeuren vóór de eigenlijke aanmelding, overeenkomstig art. 9 van het koninklijk besluit van 13 november 2011.
De betaling gebeurt via vrije overschrijving op het rekeningnummer BE26 6792 0042 4329 van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (Bank van De Post - Brussel). Vermeld naast de gegevens van de onderneming ook het volgende:
- ART.9
- maand en jaar van de notificatie
- naam van de firma verantwoordelijk voor het op de markt aangeboden product
- naam van het/de betrokken product(en)
Voor betalingen die buiten België worden uitgevoerd, moet u de specifieke bankcodes IBAN (BE26 6792 0042 4329) en BIC (PCHQBEBB) gebruiken.