Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Verslag toxicovigilantie biociden 2021

biocideproduct

Het Antigifcentrum heeft een verslag opgesteld over de acute vergiftigingen met biociden in 2021 op verzoek van de Dienst Biociden van de FOD Volksgezondheid (studie Toxicovigilantie 2021). Net als in 2020 valt er een afgetekend effect van de Covid-19 pandemie af te lezen in de gegevens van 2021. Er zijn nog steeds talrijke accidentele blootstellingen aan ontsmettingsmiddelen voor menselijke hygiëne.

Deze studie presenteert de blootstellingen per groep en per productsoort, op basis van de volgende beschikbare informatie: werkzame stoffen, slachtoffers (mens of dier, leeftijdscategorie, geslacht), symptomen en ernst van de symptomen. Ook de evolutie van het aantal oproepen per productsoort wordt geïllustreerd (2015-2021).

Van de 61029 oproepen die het Antigifcentrum in 2021 ontving, hadden 3929 betrekking op blootstelling aan biociden. De opvallendste resultaten betreffen de ontsmettingsmiddelen: in 2020 en 2021 ontving het Antigifcentrum ongeveer 5 keer meer oproepen voor ontsmettingsmiddelen voor de huid (productsoort 1) dan in 2019. Deze toename houdt verband met het wijdverbreide gebruik van hydroalcoholische gels en oplossingen tijdens de Covid-19-pandemie. Voor oppervlakteontsmettingsmiddelen (productsoort 2) is de stijging van het aantal oproepen minder uitgesproken: ongeveer 1,5 keer meer in 2021 dan in 2019, namelijk 650 oproepen in 2021 ten opzichte van 414 oproepen in 2019.

Ongevallen zijn dikwijls het gevolg van het verkennend gedrag van jonge kinderen, vergissingen tussen producten, het overgieten van vloeistoffen in andere recipiënten of nog een verkeerd gebruik. Kinderen kunnen bijvoorbeeld per ongeluk spatten hydroalcoholische oplossingen in hun ogen krijgen via ontsmettingsdispensers bij de ingang van winkels. Een ander voorbeeld is het inademen van chloordamp bij het hanteren van producten voor het ontsmetten van zwembadwater.

Veel ongelukken kunnen voorkomen worden door biociden in hun oorspronkelijke verpakking en buiten het bereik van kinderen en huisdieren te bewaren. De campagne Lezen voor gebruik van de FOD Volksgezondheid bevordert een veiliger gebruik van chemische stoffen door te wijzen op enkele veel voorkomende ongevallen en hoe die te voorkomen.

 

Meer informatie

Toxicovigilantierapport voor biociden 2021 (opvolging van acute vergiftigingen), beschikbaar in het Nederlands en Frans, in de rubriek publicaties

De campagne Lezen voor gebruik.

Antigifcentrum

Terug naar boven